2 Aralık 2010 Perşembe

PHP Dersleri - PHP'ye Giriş

Öncekile şunu söylemek gerekir ki PHP en kolay öğrenebileceğiniz bir programlama dildir. Blogda sıfırdan PHP'yi öğrenebileceğiniz düzeyde yazılar yazarak başlayacağım. Yazılar geçtikçe seviye yükselecek. Öncelikle PHP nedir nasıl öğrenelim ile başlayalım. Dediğim gibi PHP öğrenebileceğiniz en kolay programlama dillerindne birisi. Server tabanlı bir programlama dili olduğundan yazdığınız kodlar serverda yorumlanır kullanıcıya client tabanlı (html vs) olarak sunulur. PHP'nin yaygınlığından bahsetmeye gerek var mı bilmiyorum ancak Google'dan tutun Facebook'a birçok web devi PHP'yi tercih etmektedir. Sizlerde buradan öğreneceğiniz bilgilerle kişisel sitelerden tutun kurumsal hatta e-ticart sitelerine kadar programlar yapabilir web develop dünyasına adım atabilrisiniz.

Windows kullandığınızı varsayarak PHP kodlarını nasıl yorumlanacağından bahsedeyim. Bildiğiniz -ya da bilmediğiniz gibi- PHP aslında linuxde kullanılan bir programlama dilidir. Windowsa bu dilin yorumlayıcısını en kolay şekilde WAMP ile kurabilirsiniz. İndirip kurun programı. Çok karışık bir arayüz vs olmadığı için kullanma konusunda ayrıntıya girmeyeceğim. Ayrıntıya girme talebi olursa bir yazıda wamp ile ilgili yazabilirim.





Program system tray kısmına icon olarak yerleşiyor. Önce programın bölümlerinden bahsedeyim. Sağ fare tuşluna basarak dil ayarını Türkçe yapabilrisiniz isterseniz. Sol fare tuşuna bastıgınızda ise www directory kısmı dosyalarınızı koyacağınız dizine giden yoldur. PHP > Php.ini vs kısmından phpnin çalışma sınırlarını belirleyip değiştirebileceğiniz bölümler.Put Offline yani Çevrimdışı Çalış kısmını seçerseniz serverınıza sadece sizin bilgisayardan erişilir. Put Online Çevrimiçi çalışma seçeneğinde iste bağlı olduğunuz ağda iç ip adresinizi yazarak sizin serverınıza bağlanabilir hatta modemin 80 portunu sizin IPinize yönlendirmeniz durumunda dışarıya da yayın yapabilrisiniz. Bu kadar wamp anlatımı yeterli sanırım. "www directory" kısmını açın şimdi. Buradaki dosyalar serverda yorumlanacak dosyalardır. Herhangi bir tarayıcı ile adres satırına localhost yazım girişe basın. Wampın karşılama ekranını göreceksiniz. Buradan php info vs bilgilerini görüntüleyebilir standart olarak nelere izin verildiğini ya da verilmediğini görebilirsiniz. Yada 127.0.0.1 yazarakda kullanabilrisiniz. Zaten tarayıcıya localhost yazdığınızda 127.0.0.1 IPsine bağlanılıyor.


Şuanda bilgisayarınızda php yorumlayıcısı bulunuyor. Her progralmaa diline girişte klişe olan ekrana hello world yazdırma işini gerçekleştirelim. "www directory" kısmından yorumlanacak klasör kısmını açın. Bir txt belgesi yada var olan index.php yi kopyalayıp ilk.php olarak değişin. Daha sonra bu dosyayı editör programınız ile açın. Ben sağladığı kolaylıklardan dolayı DW (Dreamweaver) kullanıyorum. DW'ye en büyük alternatif olabilecek bir başka editor Notepad++. İkisinden birini editörünüz olarak seçin. Kopyaladığınız ilk.php dosyasını bu editörle açın. Çıkan içeriği silin. Ve,

<?php

echo "Hello World!";

?>

Yazıp kaydedin. Daha sonra tarayıcınıca localhost/ilk.php ya da 127.0.0.1/ilk.php şeklinde adres girin. Hello World yazısıyla karşılaştınız. Ekrana birşey basmak bukadar kolay PHP ile. <?php ve ?> kısımlarından bahsetmek gerekirse, "<?php" kısmı php kodunun başlangıcını "?>" kısmı ise bitişini temsil eder. Bu kodların arasına yazdığınız kodlar server tarafından php olarak yorumlanır ve çıktısı verilir. <?php yerine direkt <? de kullanabilrisiniz ancak bazı serverlarda kısa tag kullanımı standart olarak kapalı olduğu için <?php olarka alışmanız daha yerindedir.

Umarım bu yazı size programlama dillerinin en kolay öğrenilebilinen dili olan PHP giriş konusuna bir heycan yaratmıştır. Bir dili öğrenmenin en kolay yolu o dili kullanmaktır. Şuanda PHPye dair pek birşey öğrenmediniz belki ama adı üstünde girişti bu. PHP konusunda en iyi kaynak php.net adresidir. Burada okuduğunuz şeyleri uygulamazsanız sadece okumuş olursunuz. Mümkün olduğunca yazdığım şeyleri aynen uygalayın. Php.net e girip fonksiyonları karıştırın. Ben size sadece kapıyı gösteririm (Morpheus'a selamlar), kapıyı açacak olan sizlersiniz.

Başka bir PHP yazısında görüşmek üzere, esen kalın :}

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder