1 Aralık 2010 Çarşamba

Dropbox; Bedava Depo



Tüm teknolojiler gibi artık depolama arşivleme sistemleride son derece evrim geçirdi ve çok farklı boyutlara ulaştı. Bunlara en güzel örneklerden biri de Dropbox, başlangıç olarak 2GB ücretsiz alan veren sistem bunu davet ettiğiniz kişilerle 8GB a kadar arttırmanızı sağlıyor. Tabiki ücretli olarak 50 ve 100GB lere yükseltebiliyorsunuz.
Gelelim özelliklerine
  • Sürükle bırak ile kolay depolama.
  • Her işletim sistemi ile uyumlu (telefonlara kadar) arayüz programı.
  • Hemen hemen hiç bir ayar istemeyen kullanıcı dostu.
  • Browserdan download kolaylığı.
  • Fotoğraf galerisi.
  • Full otomatik
  • Arkadaşlarınızla ortak dosya oluşturma imkanı.
  • Dosyalarını public yapıp başkalarının indirimine açma imkanı.
  • Bilgisayarlarınız arasında Full senkronizazyon.
Kayıt olmanız İsim Soyisim mail ve şifre ile yeterli oluyor ve hemen ardından programı çekiyorsunuz. 13MB lık ufak bir program. Mailinizi doğru vermenizi tavsiye ederim, çünki ilerde anlatıcağım bir kaç yerde mail lazım olabiliyor. Yükleme sona erdiğinde kayıt olurken girdiğiniz mail ve şifrenizi istiyor birde bilgisayarınıza bi isim vermenizi. Devam dedikden sonra 3 seçenek çıkıyor önünüze;


İlk seçeneği seçtikden sonra next e bastığınızda hesabınız oluşmuş oluyor. Sonra sizi ufak 4 aşamalık bir geziye çıkarıyor skip diyebilirsiniz ben size anlatıcam zaten. En son sekmede de ikinci seçeneği seçerseniz Hangi klasörün paylaşılacağını belirlersiniz, panik yapmayın daha sonrada seçebiliyoruz bunu.
Finish e tıkladığınızda önünüze paylaşımdaki klasörünüz geliyor, burda 2 adet klasörünüzün olduğunu görüceksiniz, ilki photos ikincisi ise public;
Photos; içine attığınız fotoğraflar internet sitesinde bir galeri oluşturur ve bu galeriyi isterseniz size özel isterseniz halka açık hale getirebilirsiniz.
Public; bu klasörü de arkadaşlarınıza bi dosya vericeğiniz zaman kulanabilirsiniz.

Tam anlamıyla bitmiş olan kurulumumuzdan sonra gelelim ayarlara,
Saatimizin yanındaki dropbox simgesini görmüşünüzdür kesin; bunun üzerinde yeşil tick varsa bu hiç bi işlem yapmadığını internetle senkronizazyonunu yaptığını belirtir eğerki mavi oklar varsa bu internete bi dosya yolladığını veya internetten bir dosya aldığını belirtir.
Bu simgemize sağ tıkladıkdan sonra Preferences e giriyoruz ve önümüze iki seçenek çıkıyoru

General;
Burda yapmanız gereken tek şey ikinci alanla oynamak gerisini ellemenizi tavsiye etmem,
ikinci alanda ise; (Dropbox Folder Location) dropbox un ana klasörünü belirlersiniz. Bu sizin herşeyinizdir bütün dosyalarınızı bu klasörün içinde yedeklersiniz.

Network;
İlk alanımızda hangi hızla upload(gönderme) ve download(indirme) yapıcağımızı belirliyoruz, zira bununla oynamanızı tavsiye etmem zaten interneti çok yoran bi olay değil.
İkinci karemizde ise Proxy ayarları varki eğer proxy hakında bilginiz yoksa hiç tavsiye etmem oynamanızı.

Ayarlarımızıda bitirdikden sonra saatin yanındaki logomuza sağ tıklıyıp, 2. ye tıklıyoruz ve sitemiz açılıyor.
İlk sekmemiz olan Get Started; hem sizi dropbox la tanıştırıyor hemde o 6 maddeyi tamamladığınızda 250MB bedava alan veriyor.
İkinci sekmemiz ise Files; burası sizin ana ekranınız; bütün dosyalarınızı burda görür yeni dosya oluşturur veya eskileri silersiniz, bilgisayarınıza attığınız herşey internet hızınızla doru orantılı olarak burda oluşur ve burda yaptığınız her değişimde bilgisayarınızda. Ayrıca ilerki yazılarımda anlatıcağım paylaşımda burdan yapılmaktadır.
Üçüncü sekmemiz Events; burası dizin günlüğünüz yapılan bütün değişimler her türlü hareketiniz burda listelenir..
Dördüncü sekmemiz ise Sharing; Burdan diğer dropbox u olan arkadaşlarınızla ortak dosya açabilir onu paylaşabilirsiniz ki ayrıntılı olarak anlatıcam bu kısmıda.

Üstteki ayarlar(Account) kısmındanda biraz bahsedip yazımı bitirmek istiyorum.
İlk sekmemiz Account Info; burdan nekadar alanınız var nekadarı kulanılıyo ve nekadarı paylaşılıyo görebilirsiniz
ikinci sekmemiz Account Setting; Burdan adınızı soyadınızı(?) değiştirebilir şifrenizi yenileyebilir ve hesabıınla ilgli ayarları yapabilirsiniz ama kişisel fikrim Email Preferences dışında pek ellenicek bi yeri yok.
Üçinci Sekmemiz My Computers; Burda Dropbox un en büyük özelliğiyle karşılaşıyoruz. istediğiniz kadar bilgisayara programı yükleyip kulanıcı adınızla girip birbirine bağlıyabiliyosunuz, bu ne midir? Misal A bilgisayarına aile.jpg yi koydunuz
bu anında internetteki alanınıza ve hemen akabindede B bilgisayarında sizin koyduğunuz klasöre iner ve bunların hepsini otomatik ve çok seri bi şekilde yapar. Bu sekmedede bu bilgisayarlaırmızı kontrol ediyor isimlendiriyor ve listeden çıkarabiliyoruz.
Son Sekmemiz Referral Statüs; DAha öncede belirtmiştim; 2GB alanınız olsada bunu 8GB a kadar davetlerle yükseltebiliyosunuz, Her davet 250MB değerinde ve burdan davetlerinizi ve kabul eidp etmediğini görebiliyosunuz.

Umuyorum açıklayıcı güzel bi yazı yazabilmişimdir, ilk denemem olup bolca hata içerdiğini tahmin edebiliyorum ama alayı affola :) Bir sonraki yazım Dropbox'un İnceliklerinde görüşmek üzere..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder